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Ruling No.: 22-12-1604 
Application No.: B-2022-02 

BUILDING CODE COMMISSION 

IN THE MATTER OF Subsection 24(1) of the Building Code Act, S.O. 1992, c. 23, as 
amended. 

AND IN THE MATTER OF Sentence 3.2.9.1.(7) of Regulation 332/12, as amended, (the 
“Building Code”). 

AND IN THE MATTER OF an application by Kingdom North York Project LP, for the 
resolution of a dispute with Will Johnston, Chief Building Official, to determine whether the 
proposal not to provide standpipe systems in all the 2-level townhouse units that extend from the 
third storey to the fourth storey in Blocks A to F in the six, 4 storey blocks of stacked 
townhouses, which are not connected to each other, provides sufficiency of compliance with 
Sentence 3.2.9.1.(7) of Division B of the Building Code at 71-75 Curlew Drive, Toronto, Ontario. 

 
APPLICANT Kun Jiao  

Chief Executive Officer  
Kingdom North York Project LP  
Toronto, Ontario 

 
 
RESPONDENT Will Johnston  

Chief Building Official  
City of Toronto  
Toronto, Ontario 

  
 
PANEL Stephen Wong, Chair 

Michael Egberts 
Leszek Muniak 

PLACE Via video conference 

DATE OF HEARING May 10, 2022 

DATE OF RULING June 7, 2022 

APPEARANCES Aleksander Antoniuk 
 CodeNews Consulting Corporation 
 Toronto, Ontario 

Agent for the Applicant 
 

 

 



 

2 
 

Anthony De Francesca 
 Plan Review Manager 
 City of Toronto 
 Toronto, Ontario 

Designate for the Respondent 

 
 
 Ravi Suri 
 Mechanical Engineer 
 City of Toronto 
 Toronto, Ontario 

Designate for the Respondent 

 
 
 Stephen Melo 
 Plan Review Manager 
 City of Toronto 
 Toronto, Ontario 

Designate for the Respondent 

 
 
 Bahman Marvi 
 Building Engineer 
 City of Toronto 
 Toronto, Ontario 

Designate for the Respondent 
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RULING 

1. Particulars of Dispute 

The Applicant has applied for a permit under the Building Code Act, 1992, to construct a 222 unit 
townhouse development at 71-75 Curlew Drive, Toronto, Ontario. 

The subject building consists of a single basement level underground garage for bicycles and 
cars, and located above the garage level, six blocks of stacked townhouses that are not 
connected to each other. Four of the proposed stacked townhouse blocks will contain 40 
dwelling units. One block will contain 24 dwelling units and one block will contain 38 dwelling 
units. Each building in question will not contain a public corridor. All proposed townhouse units 
consist of suites that extend through two storeys. The 1st and 2nd storey will be the lower-level 
townhouse suites and 3rd and 4th storey will be the upper-level townhouse suites. The six 4-
storey blocks of stacked townhouses are not connected to each other and are proposed to be 
treated as separate buildings. 

The dispute before the Commission centers on whether the proposal not to install a standpipe 
system with hose cabinets on the 3rd and 4th level of the stacked two-level townhouse suites, 
meets the building code requirements for standpipe systems described in Article 3.2.9.1. of 
Division B of the Building Code.  

2. Provisions in Dispute 
 

3.2.9.1. Where Required 
 

(1) Except as provided in Sentences (4) to (7), a standpipe system shall be installed in  
every building that, 
(a)  is more than 3 storeys in building height, 
(b)  is more than 14 m high measured between grade and the ceiling of the top storey, or 
(c)  is not more than 14 m high measured between grade and the ceiling of the top storey but 
has a building area exceeding the area shown in Table 3.2.9.1. for the applicable building 
height if the building is not sprinklered. 

 

Table 3.2.9.1.  
Building Limits without Standpipe Systems 

Forming Part of Sentence 3.2.9.1.(1) 

 
(7) A standpipe system is not required to be installed in a dwelling unit that, 

 Column 1 Column 2 Column 3 Column 4 

  Occupancy Classification Building Area, m2    

    1 Storey 2 Storeys 3 Storeys 
 A 2 500 2 000 1 500 
 C 2 000 1 500 1 000 
 D 4 000 3 000 2 000 
 F, Division 2 2 000 1 500 1 000 
 F, Division 3 3 000 2 000 1 000 
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(a)  extends not more than 3 storeys above adjacent ground level, 

(b)  is completely cut off from the remainder of the building so that there is no access to the 
remainder of the building, and 

(c)  has direct access to its interior by means of an exterior doorway located not more than 1 500 
mm above or below adjacent finished ground level. 

 

3. Applicant’s Position 

The Agent for the Applicant (“the Agent”) submitted that the project consists of six townhouse 
blocks, each being considered as a separate building. Each of these buildings will contain two, 
2-storey high townhouse units, stacked one on top of the other, for a total building height of 4 
storeys.  

The Agent explained that even though the building height is 4 storeys, Sentence 3.2.9.1.(7) of 
the Building Code exempts a standpipe system from being installed since none of the townhouse 
units extends more than 2 storeys above adjacent ground level. Each unit is completely cut off 
from the remainder of the building and each unit has direct access to its interior by an exterior 
doorway not more than 1500 mm above adjacent finished ground level.  

The Agent explained that the development and inclusion in the Building Code of the permission 
in Sentence 3.2.9.1.(7) to waive standpipes in the dwelling unit was intended to decrease the 
cost of mid-rise residential construction and was not limited to 3 storey buildings.  

The Agent further submitted that Sentence 3.2.9.1.(7) was intended to apply to dwelling units 
that did not extend more than 3 storeys in height, regardless of the number of dwelling units 
stacked on top of each other, provided that none of the dwelling units occupied more than 3 
storeys above adjacent ground level.  

The Agent noted that each dwelling unit in this project 
- extends only through 2 storeys, when considering those storeys above ground level,  
- is completely cut off from the remainder of the building so that there is no access to the 

remainder of the building, and 
- has direct access to the interior by means of an exterior doorway located not more than 

1500 mm above or below adjacent finished ground level. 

The Agent submitted that fire hydrants are located around the property in compliance with 
Building Code requirements so that the ability to extend a fire hose directly from a fire hydrant to 
the upper-level suite is available through the ground level entrance door of each dwelling unit.  

Throughout his presentation, the Agent stressed the manner in which the language used in the 
Building Code is intended to be understood in that the wording “extends more than 3 storeys 
above adjacent ground level” is not to be understood as “located more than 3 storeys above 
adjacent ground level”. The Agent stated that given the conventions of code writing and wording, 
Sentence 3.2.9.1.(7) does not address building height. It only addresses the extent of the 
dwelling unit. 

The Agent further explained that standpipe systems equipped with 38 mm hoses are not 
intended to be used by untrained occupants of a dwelling unit. The standpipe and hose systems 
installed in buildings are intended for use by trained personnel. The water flows and pressures 
required for 38mm hose stations can cause injury to untrained occupants attempting to use a fire 
hose. 
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4. Respondent’s Position 

The Designate for the Respondent (“the Designate”) stated that the proposed buildings/blocks 
are more than 3 storeys in building height and are greater than 14 m high measured between 
grade and the ceiling of the top storey. As such, a standpipe system is required per Sentence 
3.2.9.1.(1). In addition, the duplex units proposed on the 3rd and 4th floors do not meet the 
requirements of Sentence 3.2.9.1.(7) as the units extend more than 3 storeys above adjacent 
ground level. As such, the proposed design is required to have a standpipe system. 
 
The Designate stated that not installing standpipe systems in the lower dwelling units of the 
project is not in dispute. In dispute is the absence of standpipe and hose systems installations in 
the upper dwelling units. 
 
During the hearing, it was clarified that the height between grade and the ceiling of the 
uppermost storey was 11.5 m. The 14.9 m height noted in the Building Code matrix on the 
drawings was intended to reflect the height measured from grade to the highest point on the 
roof. 
 
The Designate was asked questions by the Commission regarding the manner in which the fire 
department would fight the fire. Since no representative of Toronto Fire Services was present at 
the hearing, the Designate was unable to answer the question. 
 
Subsequent to the hearing, the Commission requested additional information from the 
Respondent on May 12, 2022 as follows: 
  

1. Describe how fire fighters would fight fires in the 2-level dwelling units extending from the 
third storey to the fourth storey where standpipe and hose cabinets are installed.  

2. Describe how a standpipe and hose system installed in the 2-level dwelling units in 
Question 1 would enhance the life safety of the occupants in those units, in the event of a 
fire, as compared to when the units are not equipped with a standpipe and hose system.  

3. In the event of a fire in one of the 2-level dwelling units in Question 1, describe how the 
presence of a standpipe and hose system in these units would impact the risk to property 
damage to adjacent or other dwelling units in the same building block and the risk to life 
safety of the occupants in those other dwelling units. 

 
The Respondent provided the following responses to the Commission on May 24, 2022, and 
they are summarized as follows: 
 

1. In fighting a fire in a dwelling unit within the scope of the project, fire fighters may or may 
not connect to the standpipe system and that the presence of a standpipe system within 
a dwelling unit is of little consequence as it is not likely to be used by fire fighters. 

2. Life safety is enhanced when water application times are reduced by using a standpipe 
system that is properly functioning and an adequate water supply for fire-fighting 
purposes is provided. 

3. Property damage to adjacent units or the fire unit is the same whether stretching a hose 
from a truck or from a standpipe system, since the water needed to suppress the fire is 
the same volume.    
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5. Commission Ruling 

It is the decision of the Building Code Commission that the proposal not to provide standpipe 
systems in all the 2-level townhouse units that extend from the third storey to the fourth storey in 
Blocks A to F in the six, 4 storey blocks of stacked townhouses, which are not connected to each 
other, provides sufficiency of compliance with Sentence 3.2.9.1.(7) of Division B of the Building 
Code at 71-75 Curlew Drive, Toronto, Ontario. 

6. Reasons 

i) The Commission heard evidence that the absence of the standpipe system will not 
adversely affect the spread of fire to the adjacent units or to the remainder of the building.  

ii) The standpipe system is intended for use only by fire fighters trained in its use and 

operation and should not be operated by untrained occupants of the building.  

 

iii) Fire hydrants are located around the building complex in compliance with Building Code 

requirements, and near the entrances to the suites.  

 
iv) The Commission heard that hoses connected to the fire hydrant would have larger water 

flow rates than the proposed Class II standpipe system and that fire fighters would likely 

not use the standpipe systems located within the upper dwelling units.  

 
v) Firefighters will likely not enter a burning unit without a fire hose in hand. Therefore, the 

Commission is of the opinion that it is not practical to have a standpipe system located in 

the townhouse unit as fire fighters would have to enter the fire area in order to gain 

access to the standpipe system. 
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Dated at the City of Toronto this 7th day in the month of June in the year 2022 for 
application number B-2022-02.  

 
Stephen Wong, Chair 

 
Michael Egberts 

 
Leszek Muniak 

Michael Egberts 


